De fiecare dată în prag de alegeri candidații la funcțiile de conducere în stat își etaleză capacitățile oratorice și fizionomia mai mult sau mai puțin plăcută. Fiecare își dorește cu nerăbdare să acceadă la postul mult râvnit.
Atenția presei moldovenești este atrasă preponderent de centrele orășenești și municipale ale Republicii. Acest lucru este de înțeles anume din perspectiva culturii politice inadecvate și lipsei maturității gândirii politicienilor noștri. Campaniile electorale se desfășoară doar în jurul imaginii liderilor marilor formațiuni politice și nu din perspectiva activității partidelor ca organisme sociale integre.
Experiența actală a funcționarilor sociali din țară este infimă. Pentru a fi înaintați în treptele politice administrative aceștia pe lângă calitățile menționate mai sus trebuie să fie imuni la flagelul coruției care bântuie societatea noastră încă de pe timpurile comunismului sovietic. Puțini dintre lucrătorii din cadrul administrației publice care este deosebirea dintre un om politic influient și un businessman prosper. Cu atât mai muult nu este clar rolul intelectualului în formulele politice care domină viața publică.
Cel mai tare doare atunci când cele trei, le-aș zice, abilități manageriale sunt confundade în persoana uneia și aceeași persoane. În circumstanțele unei tradiții politice continue mai putem spune că busnessmanii intrați în politică din intenții nobile, cum ar fi promovarea culturii în societate, sunt bine veniți în administrația publică. Însă dacă ne referim la acei orgolioși care intră în politică pentru a-și mări conturile financiare din bănci, investiții sau afaceri ca urmare a influenței de clan rezultatul nu este unul tocmai placut.
Ce-a de-a doua variantă enunțată mai sus, din păcate, e pe deplin valabilă în țara noastră. De aceea și Occidentul se uită la noi cu un deosebit scepticism. Experții politici occidentali spre deosebire de ai noștri care sunt doar cu numele au o experiență vastă în a deosebi minciuna de adevăr în ce privește reformele și racordarea la standardele internaționale. Doar gândirea puerilă a clasei politice naționale poate admite că intrarea în Uniunea Europeană poate fi realizată doar prin declarații, conferințe și ședințe politice fără o jerfă dureroasă pentru urmașii noștii să o ducă mai bine.
Doar la noi massmedia este socotită un factor determinant în reușită la alegeri ale unui candidat. Imaginea formată fără un lucru practic cu rezultate palpabile formează putem spune o religie politică în care cu cât mai mult este pomenit un nume de politician cu atât șansele lui de a accede la o funcție de conducere cresc.
Dacă e să face o comparație: în loc să devină corporații moderne partidele noastre nu se ridică, după organizarea internă, mai sus de un kolhoz sătesc în care numele șefului e pus în locul unde ar trebui să se afle icoanele. Astfel o sa avem aceleași rezultate ca și când n-am fi făcut nimic în acești 20 de ani, la începutul fiecărei guvernări vom porni de fiecare dată de la tabula rasa fără a avea un precedent cu rezultate concrete.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu