Se vorbește că Republica Moldova se află la confluența intereselor geostrategice a câtorva supraputeri în această regiune. Republica Moldova se află ca o zonă tampon între România și Ucraina, respectiv între Occidentul democrat și Orientul postsovietic. Statele Unite ne-au onorat și ne onoreză cu oaspeți de prim rang, la fel fac și reprezentanții Kremlinului.
Acum în perioada electorală își face preponderent simțită influența externă asupra vieții politice din țară. Numai că este posibil ca originea acestor influențe să fie prost înțelese de mass-media națională și anumite cercuri analitice care-și expun părerile în mod public.
În ultimul timp de toate relele inclusiv atentatele din Republică a fost acuzată Federația Rusă. Se înțelege că influența acestei supraputeri în regiune este evidentă, însă nu este cu totul clar motivul pentru care aceasta ar înfăptui astfel de acțiuni în contextul în care opinia publică, în mod sigur va arăta cu degetul înspre est. Au nevoie liderii de la Kremlin de o astfel de înrăutățire a relațiilor cu Republica Moldova? Eu cred că nu.
Ultimele declarații ale șefului diplomației ruse trădează o nervozitate care nu este compatibilă cu funcția de pe care o ocupă. Aceste declarații nu folosesc nici Partidului Comunist, promotor al statalismului, care anume din această cauză ar putea rămâne fără o bună parte din electorat.
Se știe că, tot în această perioadă, sunt duse tratative între Germania și Federația Rusă în privința statutului Transnistriei. Se vorbește de un plan de federalizare a Republicii Moldova. Ce nu le convine în această situație liderilor de la Kremlin?! Să nu fie oare activizarea influenței Statelor Unite în această regiune?! Urmează să vedem... cine va câștiga alegerile, care va fi situația criminogenă și cine va pierde sau va câștiga din tot acest balamuc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu