Conform datelor preliminare privind participarea la vot în ziua de 5 iunie 2011 în Chișinău s-au prezentat la vot 348 957 locuitori din cei 611 027 înscriși pe lista de bază, adică, 56,57%. În celelalte regiuni ale Republcii, în general, numărul celor care s-au prezentat la urnele de vot nu a depășit 60%, doar în trei circumscripții electorale s-au prezentat mai mulți cetățeni cu drept de vot (Basarabeasca – 65,50%, Dondușeni – 64,70% și Ocnița – 61,67%). Deși putem să spunem că rezultatele prezenței la vot sunt satisfăcătoare dacă e să luăm datele preliminare privind rezultatlele votului concluzia este că s-ar fi putut și mai bine pentru AIE.
În această campanie s-a văzut ca niciodată cât efort depun membrii și simpatizanții Partidului Comunist pentru a se organiza și a-și atrage noi susținători. Marșurile din capitala Republicii Moldova sunt un exemplu concret în acest sens. Plus la aceasta, formaținuea comunistă spre deosebire ce celelalte partide politice are un spectru propagandistic foarte larg. Mă refer la cele 90% din ziarele din țară care critică actuala guvernare și un pic mai puțin dar tot așa de fervent promovează ideile opoziției comuniste.
O altă situație penibilă care se resimte negativ în societate este lipsa culturii politice. Noțiuni gelerale de istorie și literatură română lipsesc nu numai populației țării ci și reprezentanților principalelor partide politice. Ce să mai vorbim de ideologiile partidelor sau de geopolitica regiunii în care trăim?! Majoritatea formațiunilor politice se conduc după oportunitățile de moment și nu după strategii gândite din timp (pe termen scurt măcar, nici vorbă de strategii de lungă durată). În acest fel și cetățenii dacă nu au modele politice de urmat se orientează spre alte domenii sociale sau chiar emigreză.
Pe parcursul celor două decenii de activitate, exceptând prima legislatură, în Parlamentul Republicii Moldova nu s-au mai regăsit personalități marcante ale cuturii și lideri ale diferitor domenii sociale si educationale ci doar din cel economic. Iata de ce acum puțini tineri se mai avântă spre o carieră politică dintr-o chemare a inimi ci doar din interese. În general aceștia evită politicul în favoarea sectorului neguvernamental și al celui economic.
Cele 40% din electorat care nu s-a prezentat la scrutinul de vot se regăsesc printre acei decepționați de politică și cu mult mai puțini dintre cei care încă sunt încă indeciși. Acei 40% nu s-au regăsit în programele politice (și nu electorale) pe care ar fi trebuit să pună accent partidele și care, din păcate, lipsesc aproape cu desăvârșire. Acele 40% reprezintă electoratul anticomunist care nu a fost și nici nu este luat în seamă de politicienii care se complac să activeze în propriile stihii iraționale departe de realitățile dure ale țării.
Cei 40% dintre cetățenii Repubicii Moldova pot deveni, în cazul în care sunt pierdute alegerile generale locale, victimele mistificărilor în domeniul cultural și educațional ale comuniștilor. Aceștia vor ajunge să-și trădeze idealurile democratice prin votul acordat celor care în trecut au fost torționarii bunicilor și a străbunicilor noștri. Politica nu se face prin birouri și prin săli de ședințe ci alături de ei cei 40% dintr locuitorii acestei țări care așteaptă o schimbare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu