Ads 468x60px

miercuri, 8 iunie 2011

Opțiunea de vot „împotriva tuturor” –varianta câștigătoare în dezlegarea misterului pasivitații electoratului

Deși numărul celor care au ieșit la vot a fost din punct de vedere legal unul satisfăcător, unii concurenți politici nu au fost mulțumiți de prezența cetățenilor la alegerile din 5 iunie. Nu este nimic straniu în afirmațiile acestora dacă ne amintim că în jur de 40% din cetățenii Republicii Moldova nu au onorat secțiile de circumscripție pentru a-și exercita dreptul garantat prin constituție. În singura zi din intervalul de 4 ani când aceștia real au deținut puterea cetățenii nu au dorit să se simtă stăpâni la ei acasă.

Răspunsul este în același timp simplu dar și complicat dacă vom desfășura cauzele în detaliile constitutive.

De la bun început  trebuie de menționat că populația s-a decepționat de modul în care puterea guvernează țara, a fost decepționată și acum doi ani când i-a dat votul de încredere Alianței care urma să întreprindă până acum pași concreți spre reformarea instituțiilor de stat infectate de corupție. Transformările mult așteptate nu s-au produs. Poate în acte și documente sunt menționate unele rezultate ale reformelor dar până la oamenii simpli acestea nu au ajuns.

Mulți dintre cei care nu au venit la alegeri pur și simplu nu vor să voteze pe nimeni, sau mai bine spus ar dori să voteze împotriva tuturor. În buletinele de vot această opțiune, însă, nu este plasată. Actualii demnitari de stat și funcționari de rang înalt, din cauza orgoliului imens pe care-l posedă, nu acordă importanță acestui moment destul de important al decriptarii situației legate de neparticiparea la alegeri.

În cazul în care ar fi fost prezentă opțiunea votării împotriva tuturor, stimabilii noștri demnitari ar fi tras alte concluzii ca urmare a calității actului propriu de guventare. Problema este că liderii noștri politici nu vor să recunoscă, nici în ruptul capului, că poartă o mare parte de vină pentru situația deplorabilă din țară. Aceasta este marea problemă cu care se confruntă țară. Este o lipsă de încredere față de funcționarii corupți care vor în aceeași componență să revină din nou la putere. Este ceva normal că electorii nu mai vor să voteze pe acei care nu le-au adus oamenilor vreun rezultat pozitiv palpabil în perioada cât au fost la conducere.

Soluția prealabilă pentru rezolvarea problemelor în Republica Moldova este doar una – schimbarea percepției actualilor lideri politici prin acordarea acestora unui vot de blam – votul „împotriva tuturor” și revenirea politicenilor la realitățile cotidiene ale oamenilor de rând a acestei țări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu