Ads 468x60px

sâmbătă, 14 mai 2011

Calmul dinaintea calamităţii şi dispreţul faţă de teologie

Îmi pare foarte ciudat faptul că la noi teologiei ca disciplină i se acordă foarte puţină atenţie. Se comit o mulţime de greşeli şi din rea voinţă acestea sunt trecute cu vederea. Efectele acestor greşeli nu dispar însă aşa uşor - ele zi de zi se adună şi se va ajunge la un timp când va fi prea târziu de schimbat ceva. În restul ţării ca şi în Federaţia Rusă religia constituie un subiect important de discuţie în societate. Disputele se duc în medii de oameni inteligenţi iar cine nu cunoaşte cât de puţin teologie nu are nici o şansă în faţa celora pe care-i va întâlni.

În Basarabia, de fiecare dată când apare în mass-media, religia devine subiect de scandal. Clericii dau vina pe jurnalişti, iar jurmaliştii pe clerici. Nici unii, nici alţii nu dispun de suficiente cunoştinţe teologice pentru aşi argumenta poziţia pe care o susţin. Aş îndrăzni să spun că nici aşa zişii "profesori de la Academia de Teologie" din Chişinău nu sunt pregătiţi suficient cel puţin să explice în ce constau erorile comise de oamenii presei.

De când a fost deschisă această instituţie de învăţământ nu s-a auzit de nici o activitate îndreptată spre o catehizare a populaţiei: nu s-a organizat nici măcar un seminar pentru jurnalişti, nu s-a editat nici o carte de explicaţie a credinţei ortodoxe de exemplu pentru profani, aproape că nu sunt emisiuni televizate sau radiofonice ortodoxe etc Chiar şi dacă ar încerca cineva să-i provoace la o dispută teologică răspunsul nu ar conţine nici un raţionament teologic doar emoţii şi simple jocuri de cuvinte. De aceea presa profită cât poate de pe urma acestor breşe.

Cineva zicea că după nivelul culturii oamenilor se poate aprecia şi nivelul de dezvoltare a unei ţări. În Basarabia cultură nu există pentru că în aceşti douăzeci de ani de "independenţă" au dispărut toţi intelecualii adevăraţi. Nu mai poţi găsi, efectiv, nici unul cu simţ etic şi moral demn de a-i fi acordată atenţia. Nu ştiu pe nimeni din Bucureşti, Cluj sau Timişoara care să-mi zică vreun nume de scriitor sau editorialist contemporan basarabean. Oameni cu talent în domeniu publicistic sunt destui dar ce folos dacă nu au nişte principii etice şi morale. Toţi se ocupă de politică. Cam tot de atâta timp de "independeţă" nu am auzit vreo dispută publică inteligentă între doi oameni (care ar tinde măcar să fie) de cultură - numai atacuri la persoană din interese şi intenţii egocentrice.

Degradarea mai continuă pentru că acel punct de sprijin care este Biserica nu interesează pe nimeni acum la nivel strict duhovnicesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu