Ads 468x60px

marți, 26 iunie 2018

În „Lumea lui Zaharia”

 La prezentarea albumului,
pe 2 noiembrie 2017

Îl cunosc pe domnul Nicolae Pojoga de mai bine de un an și jumătate când am organizat cea mai mare expoziție fotografică în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. În cadrul acelui eveniment au fost donate mai mult de 600 de exponate pentru crearea unui Muzeu al fotografiei. Cam în acea perioadă mi-l amintesc pe dl Pojoga că a venit la noi cu ochii arzând de emoție și nerăbdare să-mi spună de descoperirea sa. Ceea ce am văzut și mi-a spus dumnealui în continuare mi-a luat graiul și m-a impresionat profund. Era vorba de o adevărată comoară.

Stimați domni, astăzi am onoarea de a vă prezenta această comoară a artelor vizuale de la noi ce poartă amprenta geniului unui maestru fotograf - Zaharia Cușnir.



Pentru cei care vor avea ocazia de a răsfoi această carte, acest album vreau să-i previn că nu se vor putea desprinde prea ușor de paginile acesteia. Ce vom observa în acest album este freamătul unei epoci, un strigăt mut pe care-l auzim uitându-ne în ochii plini de încărcătura grea și apăsătoare a acelor timpuri. Fețele acestor oameni ne sunt foarte apropiate și dragi nouă prin simplul fapt că ne regăsim somatic în corpul acestei națiuni. Regăsim puterea și forța unei națiuni greu încercate de război dar care s-a ținut cu demnitate.

Sunt surprinși oameni simpli copii, tineri, maturi și bătrâni care privesc într-un viitor păstrând și transmit obiceiurile strămoșilor chiar și în acele vremuri foarte tulburi. În acele momente când erau închise lăcașele de cult iar moldovenii erau săltați și duși în Siberii, în acele zile când se murea de foame...

Memoria peliculei a păstrat chipurile acestor țărani trădează o noblețe spirituală ceea ce nu poate fi exprimat în alte fotografii nici prin vestimentația aleasă sau bijuteriile scumpe expuse. Așa cum o făceau și Vivian Maier (prin descoperirea postumă a imaginilor executate prin toată lumea) o necunoscuta care a provocat o adevărată furtună de aprecieri din partea criticilor de artă fotografică, la fel se întâmplă acum peste Prut cu Costică Acsinte care este caracterizat ca un adevărat fenomen în arta fotografică.

Domnul Nicolae Pojoga, împreună cu echipa sa de entuziaști, are meritul de a găsi și a salva această colecție de negative fotografice de la iminenta dispariție a așezat aceste imagini într-un mod nu mai puțin de interesant pe care vă invităm să-l descoperiți... Fotograful Nicolae Pojoga, în fond, a descoperit o adevărată comoară al cărei loc este alături de alte tezaure naționale la Muzeu.

După cum spunea cineva, o fotografie face cât o mie de cuvinte, câteva imagini expuse într-o anumită ordine pot crea un eseu fotografic. Zaharia Cușnir ne-a lăsat un studiu de antropologie vizuală, măiestria și finețea cu care au fost executate acestea putând-o compara doar cu timpul în care vom savura aceste imagini oprind clipa.

Lumea lui Zaharia - Editura Cartier

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu