Ads 468x60px

luni, 14 decembrie 2020

Pe muchie de cuțit...

Câțiva ani în urmă, în pragul alegerilor am avut o discuție interesantă cu un candidat la o funcție publică în Republica Moldova. Printre altele l-am întrebat de ce toate deciziile legate de localitatea pe care-o reprezintă depind doar de partidul din care face parte și nu de înțelegerile cu locuitorii lui. Acesta mi-a răspuns, probabil dintr-un exces de sinceritate și nonșalanță, că tot ce se întâmplă este urmarea directă a implicațiilor geopolitice. La acea vreme am rămas dezgustat de un așa răspuns, însă pe parcurs am înțeles că pe la noi așa se și întâmplă, deși dacă într-adevăr s-ar dori, s-ar realiza cu mare succes destule lucruri bune și la nivel local.

Se pare că într-un stat într-atât de slab, cum este al nostru, care a ajuns să fie folosit doar pe post de unealtă în criminalitatea internațională, precum ar fi spălarea atâtor miliarde prin așa-zisul Laundromat, opinia oamenilor simpli nu interesează pe nimeni. Se fac doar calcule seci, puse în aplicare de cei care se cred șahmatiști sau mari actori și jucători politici. Într-o țară cu adevărat îndependentă, doar o suspiciune de corupție ar constitui motiv întemeiat de demisie de onoare din orice post public. Din păcate, la noi este exact invers - seamănă la o tragicomedie cu o doză enormă de sarcasm și umor tare negru.

Primele declarații ale Maei Sandu după câștigarea alegerilor, atitudinea lui Igor Dodon față de acestea și reacțiile oficialilor ruși mă duc cu gândul la Mihail Saakașvili și războiul din Osetia, otrăvirea lui Viktor Iușcenko, maidanul sângeros din Kiev și conflictul din Donbas. Mai nou, aș putea aminti și de otrăvirea lui Alexei Navalinîi. În același timp, luând în considerare că anul acesta a fost unul destul de violent în mai multe republici exsovietice începând cu Kârgâzstan, trecând prin Belarus și ajungând la acutizarea conflictului armat din Nagorno-Karabah riscul unor situații imprevizibile în Republica Moldova este unul destul de mare. Războiul nonformal purtat în prezent pe un front extrem de larg în lume, este limpede, are ca și consecințe directe destabilizarea și mai mare a situației și așa destul de complicate de la noi. Suntem martorii unor jocuri obscure în care se împart noile zone de influență, care se conturează vădit, de pe acum, în afara frontierelor clasice și a înțelesurilor de identitate națională, culturală sau religioasă.

Toate aceste piese de spectacol jucate pe scena lumii își au actorii săi cunoscuți de toți dar și regizorii din umbră. În ultimul timp se întâmplă atâtea lucruri aparent stranii, care însă la o cercetare mai atentă își au logica, legătura intrinsecă și finalitatea specifică scopurilor impuse. În evenimentele expuse mai sus sunt mult mai multe necunoscute decât clarități, ceea ce ne duce cu gândul că nimic nu este spontan în aceste cazuri. Fiecare improvizație, după cum se știe, are la bază o experiență, un exercițiu și o pregătire în detaliu. Pe plaiul nostru mioritic am fost martori la astfel de spectacole de mai multe ori, în care oamenii simpli au fost folosiți pe post de resursă ieftină, o simplă consumabilă, exact cum au fost tinerii pe 7 aprilie 2009.

Pe lângă năpasta provocată, intenționat sau nu, de pandemia numită acum generic COVID-19, nu putem să nu observăm anul acesta, cu părere de rău, o creștere în exces a criminalității, a deceselor din cauze destul de stranii, o multitudine de omoruri, sinucideri și accidente groaznice. Zecile de morți suspecte să fie oare doar din cauza unor simple coincidețe sau am intrat deja într-o eră informațională nouă cu adânci implicații în psihicul colectiv și ca urmare a unor influențe de tip tehnogen?!

Tot respectul pentru principialitatea primei doamne președinte alese în Republica Moldova, însă riscul la care se supune este unul destul de mare. Orice acțiune sau declarație nechibzuită îndeajuns sau neapreciată în mod serios și la justa valoare poate provoca, cu părere de rău, reacții adverse și inadecvate din partea unora, iar din partea altora - motive în plus pentru provocații geopolitice. Mi-aș dori mult ca Maia Sandu să ia seama și să nu fie victima propriei nesăbuințe sau a unor iluzioniști din umbră. Odată cu investirea oficială a acesteia în funcția de președinte a statului, Republica Moldova devine un place d'armes cu un mediu ideal petru provocatorii meniți să destabilizeze situația socio-politică în regiune și nu numai. Basarabia, cu spectrul ei de probleme politice și etnoculturale acumulate în ultimele două trei secole, mai cu seamă în ultimele trei sferturi de veac, se află la interferența civilizațiilor occidentale și orientale întocmai ca în cazul unor falii tectonice capabile să provoace un seism cu consecințe mai greu de înțeles încă.

Cuvintele cheie pentru această situație sunt deja cunoscutele: atipic, hibrid, nestandart, asimetric, etc. Maia Sandu devine, în acest context, o ocazie nesperată de a ajunge jerfa sacrală intereselor geopolitice a unor trust-uri și corporații transnaționale.

Dă, Doamne, să nu fie așa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu