Ads 468x60px

sâmbătă, 28 august 2010

Câte biserici atâtea liturghii, câţi credincioşi atâtea convingeri

Astăzi este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. De astă dată, nefiind plecat din ţară, am fost la liturghie în Chişinău. Lume pestriţă - copii, bătrâni, tineri şi tinere din diferite pături sociale cu toţii vin să se roage, din câte observ, destul de sincer Domnului. Nu sunt îngrădiţi de nimic încă. Pe toţi îi atrage ceva la biserică. Adevărul e că oamenii la noi sunt dacă nu creştini-ortodocşi în procentaj de 90 la sută apoi religioşi - restul stau în Parlament, la Preşedenţie şi prin ministere. Discuţiile pe teme religioase le aud peste tot: în transport, în parcuri, în localurile de agrement, iar pentru presă subiectele legate de viaţa spirituală, când apar, ocupă un loc însemnat între categoriile de ştiri oferite publicului.

Sunt sigur că mai mult de trei sferturi din cei care s-au declarat creştini la ultimul recensământ nu cunosc în sens practic ce înseamnă ortodoxia, care este adevărata valoare a ei. Dacă aş întreba pe cineva în oraş de ce creştinii-ortodocşi serbează azi Adormirea Maicii Domnului şi de ce se duc la bisercă unicul răspuns sincer ar fi - "din obişnuinţă, aşa făcea mama, bunicii". În sens mai larg pe moldoveni îi atrage mai mult transcedentalul decât religia aşa cum o înţeleg clericii.

Dovadă este că foarte puţini dintre conaţionalii noştri ştiu semnificaţia reală a sărbătorilor bisericeşti, de ce creştinii îi serbeză pe sfinţi şi cu ce i-ar putea aceşti luminători ai ortodoxiei să-i ajute pe ei. Când se vorbeşte de religie se au în vedere fenomene paranormale care nu au vreo explicaţie logică. Creştinii noştri sunt atraşi de orice are tangenţă cu supranalturalul şi deşi nu cred în acesta fiind mult prea raţionalişti ei pot fi influenţaţi foarte uşor prin intermediul mijloacelor de informare in masă: televiziune, radio, ziare sau internet.

În pofida acestor realităţi clerul nostru rămâne foarte rigid în gândire şi puţin dispus spre o catehizare adevărată a populaţiei. Elementar, nimeni din credincioşi nu înţelege liturghia, rugăciunile şi nici cântările bisericeşti care sunt interpretate în fiecare duminică şi de sărbători în lăcaşele de cult ortodoxe. Dacă ar pricepe cât de puţin din ceea ce văd şi aud în biserică aceştia şi-ar pune, de la început, o mulţime de întrebări, iar mai apoi, posibil că s-ar şi revolta. La moment, pentru intelectualitatea debusolată moldovenească liturghia nu este decât un spectacol repetat la nesfârşit de care s-au plictisit cu toţii. Aceştia ar avea nevoie de ceva nou şi cred că ortodoxia este o religie depăşită. De fapt cei depăşiţi de situaţia în care se află sunt ei, iar vinovaţi de faptele enunţate mai sus circulă în maşini luxoase fără să aibă pic de resentimente.

Pe nimeni nu deranjează faptul că în fiecare biserică din Moldova slujba de duminică este ţinută diferit: unde numai o oră, unde aproape patru, unde se face şi utrenia dimineaţa, unde nici ceasurile nu se citesc, în unele biserici cântările religioase le interpretează şi credincioşii, în altele chiar şi Crezul şi Tatăl nostru le cântă doar corul, unde rugăciunile care se citesc în taină sunt rostite cu glas tare, unde de loc nu sunt citite, unde se face vecernia duminică seară după liturghie, unde nu, în unele biserici se face liturghia de sărbători mai mici, în altele nu... şi exemplele pot urma. Cine mai doreşte ca preoţii să nu fie acuzaţi de corupţie, ipocrizie sau primitivism dacă nimeni nu înţelege cu ce se ocupă ei?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu