sâmbătă, 12 mai 2012

"Capul lui Moţoc vrem!"

Nu vreau şi nici nu pot să cred în imunitatea preoţilor faţă de canoanele bisericii şi de credincioşii pe care îi păstoresc în condiţiile în care nu funcţionează Judecata Eparhială. Preotul la fel ca şi credinciosul trebuie să aibă un stăpân la nivel duhovnicesc care să-l îndrume şi să-l ghideze în calea pe care a ales-o. Fie vrem, fie nu vrem aceasta ne-a fost lăsat de la Sfinţii Părinţi. Fiecare trebuie să se supună - aceasta este calea smereniei care duce la mântuire.

Ce să facem dacă această cale nu este urmată chiar de acei care o propăvăduiesc? Este o întrebare care mă chinuie de multă vreme. Apar în presă cazuri şocante de imoralitate şi violenţă incompatibile cu viaţa duhovnicească şi văd că nu se ia nici o atitudine normală din partea autorităţilor responsabile de aceasta. Eu ca şi cunoscător din interior al acestor probleme nu mă smintesc dar ce facem cu acei cu care mă întâlnesc şi îmi spun aproape săptămânal de astfel de cazuri: preoţi beţivi, fără norme etice sau morale ajungându-se chiar la legături cu criminalitatea? Faţă de astea eu nu mai pot să tac.

De vreo câteva ori am încercat să aduc la biserică pe cineva din afara ei şi de fiecare dată m-am confruntat nu atât cu o incompetenţă care este din exces la clericatul nostru cât cu o rea voinţă. Exemplele abundă aşa că nu le voi expune public pentru a nu face mai rău.

Un preot care nu ştie să ducă liturghia şi nu ştie să spună o predică inteligibilă dar îl vezi (pe lângă garduri mort de) beat sau vilonent nu merită să fie în fruntea unei comunităţi parohiale şi aceasta trebuie să fie sancţionat promt ca nu cumva să se ajungă ca acesta să fie linşat de către enoriaşi. De pe urma unui astfel de individ are de suferit întreaga Biserică - mai ales simplii creştini care fac parte din ea.

Sincer vorbind, aş fi de acord să se aplice chiar şi violenţa coercitivă împotriva recidiviştilor de acest soi. O încălcare - o bătaie, încă una - din nou bătaie şi tot aşa până când va ieşi în faţa credincioşilor la predică şi o va începe cu o spovedanie publică. Asta numai în cazul când Judecata Eparhială nu funcţionează sau nu-şi are efectul.

Totuşi mai cred că prin rugăciunile duhovnicilor Bisericii să nu ajungem la situaţia descrisă mai sus. Presa are dreptul să scrie, creştinii au dreptul să cunoască iar ierarhii au obligaţia de a soluţiona aceste probleme şi de a primi pentru aceasta în schimb tot respectul cuvenit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu