Ads 468x60px

marți, 6 noiembrie 2012

Feudalizarea politicii moldovenești ca indicator principal al regresului

Trebuie s-o recunoaștem – viața politică moldovenească la început de secol XXI a degradat într-una de tip feudal. Nici pe departe n-o putem numi una modernă chiar dacă am trecut de epoca totalitară iar după aceea o perioadă a a fost etichetată ca postsovietică, de tranziție și economie de piață.

Pe lângă toată demagogia și populismul demintarilor și analizele experților politici locali relațiile sociale mai ales la nivel înalt se reduc la cele de tip feudal. Mai nou, spațiile de influență ale marilor moșieri politici sunt instituțiile de stat, ministerele și massmedia. Cine controlează aceste zone de influență se numără printre cei ce au putere în societate.

Pentru a-și păstra puterea politică feudalii de tip nou ocupă spațiile de influență cu rudenii și cunoscuți din aria proximă așa încât adevărații profesioniști ai materiilor sociale de importanță rămân într-o parte. După același principiu feudal sunt promovați în funcțiile cheie exponenții intereselor înguste de de grup. În acest fel, pe parcursul a două decenii, în mod constant, scade calitatea procesului politic fiind atacat de corupție, birocrație și degradare morală. Primii care vor reuși să schimbe ceva în actuala stare de lucruri utilizând un alt nivel de relații social-politice, modernizându-le în spiritul unei concurențe reale vor câștiga cel mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu