Departe de emoțiile demagogilor care se vor cât mai sus în ierarhia socială, consider că tăierea fondurilor pentru Academia de Științe, orciare n-ar fi motivul, este un gest reprobabil și rușinos. Problema, de fapt, în această instituție, în acest templu al științei dacă am putea spune așa, este proasta administrare și nu rezultatele pe care le aduce activitatea oamenilor de știință.
Savanții Academiei activează în condiții sub orice critică. Calculatoare personale încă de pe timpurile lui papură vodă, mese și scaune din timpul sovietic, aparatură învechită și, principalul, lipsa de atenție practic din partea oricărui demintar de stat. Singurul lucru care m-ar bucura în vreun fel ar fi începutul renovării clădirii din interior. Vorbind de simplii cercetători ce activează în această instituție, pentru ei, am un respect deosebit. Cel puțin, colaboratorii institutelor cu care am avut ocazia să vorbesc sunt niște oameni deosebiți și dacă vor cădea sub reducerile de personal în mod sigur va avea de pierdut întreaga țară.
Din alt punct de vedere, dacă este să judecăm sub aspect financiar, fondurile din bugetul de stat acordate Academiei de Științe din Moldova ajung doar în institutele care au cea mai mare priză la demnitari și funcționari. Nu mă voi feri și să numesc această structură, care în forma actuală, aș îndrăzni s-o calific ca și parazitară – Institutul de Integrare Europeană și Științe Politice. O bună parte din așa zișii „academicieni" ai acestui institut sunt la drept vorbind agramați. Anume această subdiviziune structurală a Academiei ar trebui optimizată prin reducerea cheltuielilor.
Un lucru aș mai dori să spun: Academia de Știinte are nevoie de colaboratori noi și tineri care să țină pasul cu noile tehnologii informaționale prin care să fie ridicat randamentul muncii acestei instituții. Academicienilor de marcă li se cer rapoarte și dări de seamă în format electronic după standardele europene fără a se ține cont că sistemul de lucru al acestor oameni care aduce folos încă țării se bazează pe principii solide dar care multora li se par învechite. Nu în ultimul rând, este nevoie de o continuitate și de o transmitere a experienței de la decani către junii acestei instituții pentru ca valorile științei să nu dispară cu totul în acest spațiu al țării noastre. Înainte de a reduce fodurile pentru cercetători ar trebui ca demnitarii respondenți să se mai gândească încă o dată la urmările pe care le-ar avea acest pas.
Interesant
RăspundețiȘtergere