Ads 468x60px

sâmbătă, 27 aprilie 2013

Împotriva tuturor

De ani de zile moldovenii rabdă intemperiile politice ale fiecărei guvernări care preia frâiele puterii în stat și de fiecare dată își aleg aceeași soartă cu nimic mai bună ca înainte. După mine, cetățeanului îi este lezat dreptul de a se debarasa de lepădăturile din politică ce profită întotdeauna de un mic subterfugiu electoral care într-o democrație autentică n-ar reprezenta nici un pericol. Am în vedere lipsa de pe buletinele de vot a opțiunii „Împortiva tuturor” care i-ar pune pe gânduri pe cei ce-și asumă responsabilitatea de a administra viitorul a miloane de oameni.

Sigur, cei care au prins gustul influenței politice și acoliții lor vor găsi o mulțime de raționamente sofistice pentru a argumenta inconsistența opțiunii care i-ar putea îndepărta definitiv de la guvernare. Anume aceasta este variabila falimentului la noi în țară: orgoliul aleșilor publici poate fi o calitate când este completată de o înțelepciune autentică și poate să fie un defect când se camuflează într-o inteligență de fațadă fără vreun fond autentic. Cu părere de rău, Moldova în ultimii 20 de ani are ghinionul de a fi la cheremul unor ipocriți fără scrupule.

Spre comparație, începând cu sfârșitul decadei a doua a secolului trecut Basarabia a avut șansa de a fi condusă de oameni cu adevărat înțelepți, aceștia au format organul legislativ al noii republici, care avea să proclame Unirea cu Regatul României în 1918. Succesul noii administrații, formată în mare parte din oameni simpli, a fost confirmat pe parcursul întregii perioade interbelice, pe lângă altele, de indicatorii economici și prin apariția unor noi nume grele în diferite domenii ale științei, culturii și nu în ultimul rând a politicii pe care istoria îi păstreză până acum la loc de onoare.



Votul împotriva tuturor va responsabiliza clasa conducătoare și o va face dependentă, în plin sens al cuvântului, de întregul popor și nu de așa zisele praguri electorale. Acest vot va fi motorul care va propulsa pe cei care într-adevar își vor justifica funcțiile (responsabilitățile) conform propriilor capacități putându-se evita blocajele de genul celor de acum unde nu apare nici un nume nou demn de a cârmui destinele modovenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu