Ads 468x60px

sâmbătă, 9 iunie 2012

Între sofisme şi legităţi duhovniceşti

Teologia şi duhovnicia au, din păcate, două conotaţii radical diferite acum. Cei care fac teologie se deosebesc în cele mai multe cazuri de cei care într-adevăr sunt oameni duhovniceşti prin atitudinea lor faţă de cele sfinte. Nu ştiu câţi dintre teologii de forţă din instituţiile de învăţământ de profil pot vorbi într-un limbaj accesibil cu enoriaşii de rând ai locaşurilor de cult ortodoxe, să-i înţeleagă şi să le dea sfaturi folositoare spre mântuirea sufletului. Ce pot ei este doar să se încaiere în diferite dispute sterile care de cele mai multe ori le trădează necredinţa.

Ascult de fiecare dată (cu mare atenţie) predicile spuse preoţi în diferite biserici din Chişinău şi concluzia la care am ajuns este aceea că majoritatea din ei nu se deosebesc cu nimic de nişte elevi de clasa a IV-a sau a V-a care cu mare greu şi-au învăţat tema pe acasă. Toată predica se reduce la expunerea, cu multe greşeli de exprimare, a celor citite anterior dintr-o carte de predici pe care o folosesc toţi clericii... şi atât. Dacă-i întreb de canoane aceştia în marea lor majoritate nu le ştiu, iar dacă-i pun întrebări de copil - mai că-şi bat joc de tine. Eu le iau drept jignire la adresa tuturor care vin la biserică şi nu în ultimul rând la adresa mea.
Cunosc mulţi oameni inteligenţi care în probleme de viaţă spirituală nu au nici cea mai mică închipuire, dar inima-i cheamă spre Biserică. Îi chinuie multe întrebări aparent simple dar la care deştepţii noştri de teologi şcoliţi nu au nici un răspuns demn pentru care într-adevăr ar fi numiţi oamenii lui Dumnezeu.

Cine mai citeşte Patericul în zilele noastre şi cine dintre teologi urmează exemplul practic al celor descrise acolo? Vă spun eu: cei pe care nu vă este dat să-i vedeţi până când nu sunteţi cu inimă curată şi sinceri în intenţii. Ei sunt printre noi şi dacă avem credinţă Dumnezeu îi va trimite să ne ajute în necazuri. "Necunoscute sunt căile Domnului". Din păcate între teologii de azi şi cei de ieri este o mare diferenţă.

Sfântul Isac Sirul zicea: "Numai acela este teolog care ştie să se roage şi doar acela care într-adevăr ştie să se roage îl putem numi teolog".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu