Ads 468x60px

marți, 9 octombrie 2012

Arta politică și politica artistică nu se prea înțeleg bine ultima vreme pe la noi

Încă o dată mă conving că pentru demntarii din țărișoara aceasta cultura, după cum se spune în popor, nu face nici cât o para chioară. Monumentele de arhitectură, cât și de artă vizuală, scrisă și auditivă sunt lăsate în paragină. Însă, când vine vorba de imaginea personală se postează alături de oamenii de artă precum cei mai mari admiratori ai frumosului. Numai că este destul de evident că o mare parte din ei nu pot deosebi, de exemplu, un produs artistic original și într-adevăr valoaros de un elementar kitsch de doi bani.

În timp ce la Festivalul International ”Invită Maria Bieșu” n-am văzut nici un reprezentant de marcă al vieții politice propaganda zilei vinului, devenită între timp un adevărat sabat al bețivilor, a fost transformată într-o temă tabu. În fiecare toamnă la începutul stagiunilor de creație colectivele artistice prezintă publicului un repertoriu atât de bogat în concerte de muzică serioasă și spectacole teatrale încât ar fi trebuit ca Legislativul și Cabinetul sa fiepentru întreaga societate un model coabitare între oamenii cei mai inteligenți din stat. Din păcate, fără vreun interes pentru artele frumoase evenimentele ce se petrec în aceste instituții și așa sunt percepute ca spectacole însă de un foarte prost gust.

Lipsa unei implicări reale în domeniul cultural se întoarce ca un bumerang asupra politicienilor care, chiar daca nu-și dau seama, se injosesc de fiecare dată atât în țară cât și în străinătate în timpul ieșirilor publice. Problema este că demintarilor noștri de multe ori le este rușine de tradițiile, cultura și credința acestei țări de aceea ajung atât de înapoiați și primitivi în gândire și acțiuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu