Ads 468x60px

marți, 30 octombrie 2012

Pentru standarde europene și salarii europene

Nu trece nici o săptămână fără ca în presa moldovenească să fie amintită expresia “valori europene”, ”standarde europene” sau ”integrare europeană”. N-am nimic împotriva aspirațiilor firești cetățenilor țării noastre însă folosirea acestor formule verbale în contexte degradante din punct de vedere al relațiilor politice, economice, sociale etc le reduce din greutatea mesajului ce se vrea a fi transmis.



Oportuniștii se vor folosi de simbolurile progresului european exact cum s-au folosit și de modelele comuniste sovietice iar mai târziu vor prelua alte forme de promovare a propriilor interese. Acum și alte expresii sunt folosite în mod impropriu cum ar fi ”drepturile omului”, ”liberatea de exprimare”, ”egalitatea de șanse” fără vreun temei real.

Oricum, se doresc valori europene fără vreun sprijin solid european. Unde vezi prin țară profesori, oameni de cultură care să fie multumiți de salariul pe care-l au? Cu cine dintre ei să vorbești despre ”egalitatea de șanse” sau ”drepturile omului”? Doar în declarațiile (formale) ”oficiale”  toate-s bune și frumoase...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu