Ads 468x60px

marți, 2 octombrie 2012

Savurăm ori consumăm în cantități industriale?

Astăzi un înalt demnitar de stat s-a declarat indignat că vinurile comercializate prin localurile de profil ar fi excesiv de scumpe. În principiu sunt de acord cu dânsul – cei care frecventează barurile și cârciumile aleg în loc de băturile tradiționale moldovenești, care-s prea scumpe pentru buzunarul cetățeanului de rând, berea și vodka ce-s facute din prafuri și chimicale mult prea dăunătoare organismului. Asta-i clar ca bună ziua.



Ce mă memulțumește însă în în discursul public al politicianului este lipsa unei atitudini coerente referitor la cultura vinului în țara noastră. Moldova are, sau cel puțin a avut, o bogată tradiție în prepararea vinului în condiții de casă. Practic fiecare țăran are în beciul casei câte un butoieș cu care se laudă oaspeților. Cu părere de rău micii întreprinzători nu sunt sprijiniți corespunzător de autorități fiind în plus și supraimpozitați.

Și acum în prag de așa zisa „Sărbătoare a vinului” pot să spun cu siguranță că acest produs tradițional moldovenesc nu va fi savurat cu măsură precum un deliciu ales ci consumat în cantități industriale - lucru reflectat cu lux de amănunte a doua zi de către presă fiind menționată și mizeria lăsată in urmă de participanți. Și în acest an nu vom avea termen de comparație cu Occidentul elevat la acest capitol (precum este, de exemplu, Franța cu bogate tradiții în domeniu) ci cu țările ce se remacă prin cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor.

Mai mult decât prețul vinului ar trebui să ne preocupe atitdudinea față de acest simbol al culturii tradiționale moldovenești. E nevoie de o schimbare de viziune!

(updt 08.10.2012 11:30) - Cum era și de așteptat s-a repetat situația din anii precedenți cu mormanele de gunoi. După ex-ministrul Șleahtițchi care a afirmat că „societatea e bolnavă”, cu același discurs vine și ministrul Bumacov care a spus după eșecul acestei „sărbători” artificiale și prost organizate că „societatea nu este pregătită pentru aceasta”.

Mă intreb și eu: poate că societatea este de vină și pentru că a ales acele forțe politice care i-a înaintat pe ei la posturile de miniștri?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu